De vele voordelen van het uitvoeren van een bouwtechnische keuring

Category:
Icon
Icon sep 15, 2021

Een bouwtechnische keuring is een keuring van een gebouw die door een bouwkundig ingenieur wordt uitgevoerd. Deze bekijkt dan alle bouwtechnische aspecten en brengt daar een rapport over uit. In dit rapport staat vastgelegd wat er scheelt aan het gebouw, wat er gedaan moet worden om dat op te lossen en hoeveel dat gaat kosten. Het is dan ook niet vreemd dat deze bouwtechnische keuring – ook wel bouwkundige keuring genoemd – veel wordt toegepast bij het verkopen van woningen. Kopers kunnen dan zien of de vraagprijs correct is en of de woning in goede staat verkeert voordat ze de knoop doorhakken. Een bouwkundige keuring kan door beide partijen worden aangevraagd en, zoals je hier zult zien, heeft dat voor beide partijen ook bepaalde voordelen.

Voordelen van een bouwtechnische keuring voor kopers

Bouwkundige keuringen worden in de meeste gevallen in verband gebracht met kopers. En het zijn ook de kopers die deze het meeste aanvragen. Zij krijgen belangrijke informatie uit de bouwtechnische keuring over de staat van de woning die ze gaan kopen. Ze kunnen met die informatie onderhandelen en de prijs naar beneden halen, indien mogelijk. Ze kunnen van een miskoop op de hoogte worden gebracht en afhaken van de koop omdat de keuring gebreken heeft aangewezen. En soms is het nodig om het bouwtechnische rapport te laten zien als je een hypotheek wilt krijgen. Voor kopers is het dus eigenlijk noodzakelijk om een bouwtechnische keuring aan te vragen, want anders doe je de koop op eigen risico.

Voordelen voor verkopers

Het gebeurt minder vaak dat verkopers een bouwtechnische keuring aanvragen, maar ook deze hebben daarom de onderstaande redenen zeker baat bij.

  • Laat de kopers van tevoren het rapport van je bouwkundige keuring zien en je komt eerlijk en betrouwbaar over. Als ze al weten dat er wat scheelt aan de woning, zullen ze daar niet meer door verrast worden als ze hun eigen rapport ontvangen.
  • Met het rapport van de keuring in je handen sta je sterker in de onderhandelingen. Je kunt direct uitleggen waarom je een bepaalde hoge prijs vraagt of op welke manieren je de prijs juist verlaagd hebt.
  • De verkoop gaat sneller als je als verkoper een bouwtechnische keuring uitvoert. Je speelt open kaart, vragen worden snel beantwoord en de onderhandelingen hoeven niet lang te duren.

Een keuring laten uitvoeren

Er zijn dus duidelijke voordelen voor beide partijen en het uitvoeren van een bouwtechnische keuring is dan ook niet voor niets standaard bij het kopen of verkopen van een woning. Er zijn verschillende soorten keuringen waaruit je kunt kiezen en een goede bouwtechnisch ingenieur van Schippers Bouwconsult is dan essentieel. Zorg ervoor dat je alles te weten komt wat je wilt weten. Als verkoper ben je dan goed voorbereid en als koper weet je dan exact wat je op het punt staat aan te schaffen. In beide gevallen is het de paar honderd euro meer dan waard. Kopers hebben de mogelijkheid deze uitgaven vaak terug te vragen als ze tot de verkoop overgaan.