Schroeven kopen? Lees de tips van een ervaren klusser!

Category:
Icon
Icon okt 25, 2021

Wanneer je net begint met klussen, dan moet je nog veel leren. Bij schroeven kopen kom je erachter hoe weinig je eigenlijk nog weet. In de bouwmarkt zijn er wanden vol waar je verschillende schroeven kunt kopen. Online zijn er specialistische webshops die alleen maar schroeven verkopen! Hoe kan het dat er bij zoiets simpels als een schroef kopen, zoveel opties zijn? Dit artikel geeft je een introductie in de wereld van schroeven en helpt je beter te begrijpen waar je op moet letten bij schroeven kopen.

Aandrijving van de schroef

Om bekend te worden in de wereld van schroeven, is het deels ook een stukje terminologie onder de knie krijgen. De eerste term die je moet weten is de aandrijving van de schroef. De aandrijving geeft het type kop aan waar de schroevendraaier invalt, dus kruiskop, sleufkop of bijvoorbeeld torx. Torx biedt de beste krachtoverbrenging en heeft vaak de voorkeur. Je hebt hiervoor wel een passend bitje nodig. Wat is een bitje? Een bitje, met andere woorden een schroefbit is hetgeen waarmee je de schroef in het hout draait. Bij schroeven kopen met torx aansluiting, koop je het bitje met dezelfde maat, mocht je die nog niet hebben.

Schroeven kopen met lens-, bol-, plat- of cilinderkop?

De kop van de schroef heeft een bepaalde vorm. Deze zijn in de basis lenskop, bolkop, platkop of cilinderkop. De vorm van de kop bepaalt hoe deze gebruikt kan worden. Hieronder sommen we een aantal verschillende kopvormen op:

  • Lenskop: Ideaal voor schroeven die in het zicht komen. De mooie afgeronde bovenkant blijf je namelijk zien.
  • Bolkop: Een bolkop schroef gebruik je meestal voor het bevestigen van metaal aan hout waarbij de kop van de schroef in het zicht blijft. Doordat de kop plat is aan de onderkant, trekt hij metaal goed tegen de ondergrond aan.
  • Cilinderkop: Cilinderkop schroeven kopen doe je eigenlijk alleen wanneer je metaal op metaal gaat bevestigen. Deze kop zie je ook vaak bij schroeven met draadeind of draadstang. Je bevestigt dan aan de andere kant een moer.
  • Platkop: Schroeven kopen met een platte kop doe je om bijvoorbeeld scharnieren vast zetten. De kop is aan de onderkant taps, maar aan de bovenkant plat. Zo valt hij in het scharnier en steekt hij niet uit.
  • Tellerkop: Schroeven met tellerkop is een goede keuze wanneer je hout op hout of metaal op hout echt naar elkaar toe wilt trekken. De kop is breed en wordt daardoor ook wel schotelkop genoemd. Hierdoor is er een groot oppervlak om de schroef vast te schroeven zonder dat de schroef in het hout trekt. Deze platte kop is ook ideaal voor metaal op hout of ander plaatmateriaal waarbij de kop nog mag uitsteken, maar waarbij vasttrekken belangrijk is.

Type schroefdraad

Het type schroefdraad is bijna een verhaal op zich. Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten. Bij schroeven kopen heb je de keuze uit de grofheid van het schroefdraad, voldraads of met een deeldraad en allerlei opties zoals snijpunt, freesribben en meer. Hierbij zal een schroef met snijpunt (ook wel boorpunt genoemd) makkelijker in het hout gaan en splijten voorkomen. Freesribben zorgen ervoor dat de kop nog beter in het hout verzinkt. Check bij jouw volgende klus welke schroeven kopen de beste keus is en laat je verrassen in de mogelijkheden.