Hoe moeilijk is een goedkope autoverzekering afsluiten?

Category:
Icon
Icon aug 5, 2021

De autoverzekering is een verzekering waar je niet onderuit kan. Van zodra je een voertuig in het Nederlandse verkeer wil brengen ben je dan ook verplicht om deze te laten verzekeren. Dat vinden veel mensen best vervelend. Dit niet in het minst omdat ze op deze manier natuurlijk te maken krijgen met een periodieke kost waar ze niet onderuit kunnen. Toch moet het gezegd dat het afsluiten van een goedkope autoverzekering in de praktijk helemaal niet zo’n groot probleem hoeft te zijn. Het enige wat je moet doen is rekening houden met de tips die je hieronder aantreft. Wil jij dus ook graag een significante besparing op je autoverzekering kunnen realiseren? Verdiep je dan beslist even in de interessante tips die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet.

Ben je verplicht om je auto te verzekeren?

Voordat we het gaan hebben over hoe je precies een goedkope autoverzekering kan afsluiten is het mogelijks interessant om even te kijken naar het verplichte karakter van deze verzekering. Bij de meeste mensen zal het ongetwijfeld wel bekend zijn dat de autoverzekering op de lijst is terug te vinden met wettelijk verplichte verzekeringen. Dit betekent dat je niet om het afsluiten van deze verzekering heen kan. Wel is het zo dat er verschillende soorten autoverzekeringen bestaan. Niet elke versie is verplicht. Dit geldt alleen maar voor de zogenaamde WA-verzekering.

Wanneer het voor jou vooral van belang is om de meest goedkope autoverzekering af te kunnen sluiten zal je kunnen vaststellen dat de WA-verzekering daar het best voor in aanmerking komt. De kostprijs van dit type autoverzekering ligt namelijk veruit het laagst. Dat is natuurlijk geweldig fijn om te weten, maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Die prijs ligt namelijk zo laag omdat ook de dekkingen die worden aangeboden zeer beperkt zijn. Deze dekkingen richten zich dan ook uitsluitend op het indekken van de schade aan derden. Met andere woorden, op het ogenblik dat je eigen auto schade oploopt zal jouw eigen verzekering daar niet in tussenkomen.

Wat moet je doen om een goedkope autoverzekering af te kunnen sluiten?

Voor menig aantal mensen geldt dat ze slechts een paar minuten tijd nodig hebben om een nieuwe autoverzekering te vinden om af te sluiten. Dat is natuurlijk behoorlijk efficiënt. Helaas moet het gezegd dat dit in de praktijk zelden een echt interessante autoverzekering oplevert. Je wil er eigenlijk altijd voor zorgen dat je autoverzekering aan twee voorwaarden weet te voldoen, namelijk:

  1. Ze moet over een zo laag mogelijke verzekeringspremie beschikken;
  2. De voorwaarden moeten zo optimaal mogelijk aansluiten op je wensen;

Om een autoverzekering te kunnen vinden die perfect aan de bovenstaande eisen zal weten te voldoen zal je toch een beetje moeite moeten doen. Is dat voor jou geen probleem? Dan zullen de onderstaande tips je wellicht kunnen helpen bij het vinden van de meest optimale autoverzekering.

1.) Bedenk bij jezelf aan welke dekkingen je echt behoeften hebt

De goedkoopste autoverzekering afsluiten betekent eigenlijk kunnen kiezen voor die optie die je de gewenste dekkingen biedt tegen de scherpst mogelijke prijs. Om dit voor elkaar te kunnen krijgen zal je in eerste instantie even voor jezelf willen bepalen aan welke dekkingen je precies behoeften hebt. Daarbij moet je uitgaan van verschillende factoren, namelijk:

  1. De waarde waar het voertuig over beschikt dat je wenst te verzekeren;
  2. Het aantal kilometers die je op jaarbasis gaat afleggen;

Wanneer je de auto eerder sporadisch gebruikt voor het maken van korte uitstappen zal je al zeer snel kunnen concluderen dat het afsluiten van een allriskverzekering mogelijks wat te veel van het goede is. Dit geldt al helemaal voor het geval waarin je auto bijvoorbeeld slechts een klein aankoopbedrag vertegenwoordigt. Gebruik je de auto dagelijks en leg je er bijgevolg op jaarbasis een behoorlijke afstand mee af? Dan wordt het natuurlijk al snel een ander verhaal. Dan kan de WA+ volledige cascoverzekering voor jou meer dan waarschijnlijk wel een uitstekende keuze zijn. Dit maakt meteen duidelijk dat de beste autoverzekering sterk afhankelijk kan zijn van de situatie in kwestie.

2.) Voer altijd een vergelijking uit voor je nieuwe autoverzekering

Het afsluiten van de interessantste en tevens ook meest goedkope autoverzekering is alleen maar mogelijk wanneer je een vergelijking via Diks.nl uitvoert. Het aanbod aan mogelijkheden op de markt is namelijk zo uitgebreid dat je niet anders kan dan een vergelijking uitvoeren. Bij voorkeur zorg je ervoor dat het gaat om een objectieve vergelijking. Daarmee bedoelen we dat er rekening moet worden gehouden met de plaats waar je de vergelijking uitvoert. Je kan dit immers doen op de website van je vaste verzekeraar, maar ook op een objectieve vergelijkingssite. In de praktijk is het vooral deze laatste optie die wordt aanbevolen. Alleen op deze manier kan je immers met zekerheid de voor jou echt meest goedkope, maar tegelijkertijd ook interessante autoverzekering afsluiten. In ieder geval, het uitvoeren van een vergelijking voor je gloednieuwe autoverzekering is geen overbodige luxe.

3.) Controleer het geldende eigen risico van de autoverzekering

Het volgende punt is van groot belang. Dit niet in het minst omdat het blijkbaar in de praktijk een punt is welke vaak door mensen over het hoofd wordt gezien. We hebben het hierbij dan over het eigen risico dat van toepassing kan zijn op een autoverzekering. Wat dit eigen risico betreft wordt er vaak gedacht dat deze is vastgesteld. Bijgevolg zou er door de verzekeringnemer eigenlijk niets aan gedaan kunnen worden. Dat is echter helemaal niet correct, integendeel. Het eigen risico waarvan sprake is op je autoverzekering kan perfect worden afgestemd op je persoonlijke noden.

Wil je kunnen rekenen op een echt goedkope autoverzekering? Dan is het mogelijks het overwegen waard om het eigen risico dat van toepassing is een beetje te verhogen. Deze beslissing heeft twee gevolgen. In eerste instantie zal je bij een schadegeval natuurlijk wat meer geld zelf moeten betalen. Dat is vervelend, maar er staat ook een niet onbelangrijk voordeel tegenover. De periodieke verzekeringspremie die je zal moeten betalen zal namelijk net lager komen te liggen. Daardoor kan je (zonder noemenswaardige schadegevallen) op termijn zeker en vast een aardig bedrag uitsparen.