Sedum cassettes – snel en gemakkelijk groen op jouw dak!

Category:
Icon
Icon mei 27, 2022

Waarschijnlijk heb je wel eens van groendaken gehoord. Misschien heb je ze wel eens gezien! Het valt namelijk wel op: planten op je dak in plaats van dakpannen. Maar wist je dat er ook verschillende soorten zijn? Zo heb je de daktuinen met planten, struiken en zelfs bomen. Ook heb je sedumdaken: dit is een van de meest voorkomende soorten. Hierbij worden vetplanten (sedum) op je dak geplant. Dit gaat door middel van sedum cassettes. In dit artikel gaan we uitleggen wat het precies is, waarvoor je het gebruikt en wat het verschil is met sedum matten. Benieuwd geworden? Lees dan gauw verder.

Wat zijn sedum cassettes?

Dit zijn een soort van plantenbakken met een rechthoekige of vierkante vorm. Gemiddeld hebben ze een grootte van ongeveer een kwart vierkante meter. Omdat de vetplanten ondiep wortelen, zijn deze plantenbakken ook vrij ondiep. Het bestaat uit verschillende lagen met de beplanting in de bovenste laag. De bak is gemaakt van plastic of een soort schuim. Ook worden ze tegenwoordig gemaakt van hergebruikt kunststof. In de bak zit een drainagelaag dat zorgt voor een juiste waterafvoer. Daarop komt de substraatlaag waarin de vetplantjes zijn geplant. Via deze laag krijgen de planten ook water, voeding en zuurstof. Daarnaast hebben ze een kliksysteem. Je kunt hierdoor snel en heel gemakkelijk de sedum cassettes plaatsen op je dak. Hoe handig! 

Het gebruik

Cassettes gebruik je voor het maken van een sedum dak. Dit is dus een dak waarop vetplanten groeien. De planten hebben geen dikke bodem nodig en hierdoor heeft een sedumdak ook de lichtste en dunste bodemlaag. Waarom is dit type dan zo populair? Ze zijn zeer onderhoudsvriendelijk. De planten vergen weinig aandacht en verzorging. Daarnaast kun je de tuin ook helemaal naar jouw smaak inrichten: er bestaan namelijk meer dan 250 soorten vetplanten. 

Sedum cassettes of matten?

Een sedum dak kan ook op een andere manier aangelegd worden: via sedum matten. Dit zijn eigenlijk voorbegroeide matten met vetplantjes erop. Wat is dan het verschil met cassettes? Dat heeft allemaal te maken met de opbouw van de lagen. In een cassette zit de drainage- en substraatlaag al in de bak verwerkt. Bij losse matten krijg je deze lagen los geleverd. 

Waarom dan cassettes kiezen? Door het kliksysteem is dit de snelste en makkelijkste manier. Daarnaast is dit systeem een stuk lichter dan sedum matten. In het laatste geval moet er namelijk nog een laag substraat aarde worden aangebracht. Dit hoeft bij sedum cassettes niet, omdat dit al in de bak is toegevoegd. Tot slot zitten de plantenpotten in de bakken vaak aan elkaar vast. Hierdoor gaan ze minder snel schuiven. Zo blijven ze dus ook op hun plek zitten op hellende daken (tot 15 graden). Mocht dit dus het geval zijn bij jou, dan is de keuze snel gemaakt.